Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΗΠΟΥΡΟΙ

Τον τελευταίο καιρό έχει εγκατασταθεί στον πολιτικό λόγο η έγνοια του περιβάλλοντος.Τα θέματα πράσινης ανάπτυξης και τεχνολογίας έχουν μερίδιο ανησυχίας στο χαρτοφυλάκιο κάθε φέρελπι πολιτικού. Όχι πολύ μακριά απο δώ, πολίτες με συνείδηση αναλαμβάνουν δράση για να καλυτερέψουν τη ζωή και το περιβάλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Το Χάμαρμπι της Στοκχόλμης μεταμορφώθηκε σε πρότυπη γειτονιά από μια υποβαθμισμένη βιομηχανική ζώνη που ήταν, όταν οι Σουηδοί στην προοπτική να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αναζήτησαν πρότυπους τρόπους αποκομιδής και διαχείρισης σκουπιδιών. Βέβαια, οι Ολυμπιακοί οργανώθηκαν από την χώρα μας, αλλά αυτοί δεν σταμάτησαν την προσπάθεια. Οι συνειρμοί που δημιουργούνται ασφαλώς προκαλούν αισθήματα απογοήτευσης.
Έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα που μοιάζει με τεράστια ηλεκτρική σκούπα και διακλαδώνεται σε κάθε διαμέρισμα του Χάμαρμπι και, αφού διαχωρίσει τα σκουπίδια, τα μεταφέρει σε μονάδα επεξεργασίας.
Παράλληλα, παράγει βιοαέριο απο τα λύματα των αποχετεύσεων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ένα κλάμπ που διαθέτει 25 αυτοκίνητα και μετακινούνται μ’ αυτά.
Στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας τα αυτοκίνητα είναι τελείως ανεπιθύμητα.
Οι πολίτες μετακινούνται με τη δημόσια συγκοινωνία και χρησιμοποιούν ποδήλατα. Τα πάρκινγκ είναι απομακρυσμένα και δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Το ίδιο συμβαίνει σταδιακά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου οι κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία κλειδώνουν τα αυτοκίνητά τους στα πάρκιγκ και χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους.
Το Tόντμορντεν της Κεντρικής Αγγλίας είναι μιά αγγλική κωμόπολη των 15.000 κατοίκων, οι οποίοι έκαναν την πόλη τους απολύτως αυτάρκη.
Το 45% των κατοίκων καλλιεργεί τα δικά του βιολογικά λαχανικά και φρούτα, ενώ οι εκτροφείς οικόσιτων ζώων, κυρίως πτηνών, είναι αρκετοί.
Έτσι το 70% του πληθυσμού, καθώς και τα οχτώ σχολεία της πόλης, καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες απο ντόπια προιόντα, ενώ σε όλη την πόλη φυτεύονται καρποφόρα δέντρα και λαχανόκηποι στις αυλές των δημόσιων κτιρίων.
Η παραπάνω μεταμόρφωση είναι πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων στα πλαίσια ενός αυθόρμητου κινήματος με την ονομασία “incredible edible”, που μεταφράζεται σαν “Απίστευτη τροφή”. Το κίνημα άρχισε, όταν πριν από δύο μόλις χρόνια, οι “Αντάρτες κηπουροί”, κάτοικοι της πόλης,
έβγαιναν με τα φτυάρια τους και φύτευαν παντού, καλλωπίζοντας παραμελημμένες γειτονιές και κτίρια της πόλης.
Στην πορεία, το κίνημα υιοθετήθηκε και από τη Δημοτική Αρχή της πόλης, υπηρεσίες της οποίας, ενθάρρυναν τον κόσμο να συμμετέχει, μοιράζοντας 1000 δέματα με σπόρους και οργανώνοντας σεμινάρια κηπουρικής,
εκδίδοντας εγχειρίδια με συμβουλές, ενώ συγχρόνως επιστρατεύτηκαν και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, απεξαρτημένα άτομα, άνθρωποι με ειδικές
ανάγκες, κλπ.)
Πέρυσι το πρόγραμμα βραβεύτηκε σαν “το πιό εμπνευσμένο Ευρωπαικό πρότζεκτ” και ετοιμάζεται να “εξαχθεί” και σε άλλες ευρωπαικές πόλεις.
Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης οι κάτοικοι συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα, με τα οποία “πρασινίζουν” τις πόλεις τους. Το “Greening Paris” και το
Greening Amsterdam” δημιουργούν κήπους στις υποβαθμισμένες πολυκατοικίες του κέντρου, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη επιφάνεια, όπως τοίχους και ταράτσες, ώστε να βελτιώσουν την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων και παράλληλα να μειώσουν τις
εκπομπές ρύπων.
Στην χώρα μας πολλοί μικροί Δήμοι προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες για “πράσινες δράσεις”, ενώ οι
πολίτες δείχνουν λίγο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι για τις εξελίξεις. Ο εθελοντισμός, όμως, έχει μικρή απήχηση ακόμη.
Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια της κρίσης θα ξεπηδήσουν κι εδώ πρωτοβουλίες που θα κάνουν την ζωή μας καλύτερη και το περιβάλλον μας πιο πράσινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου