Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ FESTIVUS ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Ως Φεστιβάλ ορίζεται ένα συμβάν που οργανώνεται συνήθως από μια τοπική κοινότητα σε τακτική βάση και που επικεντρώνεται σε κάποια ιδιαίτερη σχέση της κοινότητας αυτής με το θέμα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.
Σε πολλές θρησκευτικές παραδόσεις η «εορτή» αποτελεί ένα σύνολο εορτασμών προς τιμήν του Θεού ή των θεών. H εορτή και το Φεστιβάλ εναλλάσονται ως έννοιες ιστορικά. Στην καθομιλουμένη, πάντως, ο όρος «εορτή» έχει ταυτιστεί με οποιοδήποτε μεγάλο ή εξεζητημένο «φαγοπότι».
Όταν ο εορτασμός πραγματώνεται με την έννοια του Φεστιβάλ, συνήθως αναφέρεται σε θρησκευτικό φεστιβάλ παρά σε κινηματογραφικό ή καλλιτεχνικό. Η λέξη fest προέρχεται από τα Μεσαιωνικά Αγγλικά, από τη Μεσαιωνική Γαλλική λέξη festivus, που αίρει με τη σειρά της την καταγωγή της από τη Λατινική festivus. To Φεστιβάλ καταγραφηκε ως ουσιαστικό το 1589. Παλαιότερα, από τον 14ο αιώνα, χρησιμοποιούνταν ως επίθετο που σήμαινε το να γιορτάζει κανείς μια θρησκευτική εορτή. Η ετυμολογία της εορτής είναι παρόμοια με του Φεστιβάλ.

Τα Φεστιβάλ, οποιουδήποτε είδους, εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες, όπως την ανάγκη για διασκέδαση. Οι περιπτώσεις εορ- τασμών προσδίδουν στις θρησκευτικές, κοινωνικές, ή γεωγραφι- κές ομάδες συνοχή. Τα σύγχρονα Φεστιβάλ, που επικεντρώνονται σε πολιτιστικά και εθνικά θέματα, επιχειρούν να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες σχετικά με τοπικές παραδόσεις. Παλαιότερα τα φεστιβάλ ήταν η περίσταση, κατά την οποία οι γεροντότεροι θα μοιράζονταν ιστορίες και θα μετέδιδαν τη γνώση στην επόμενη γενιά. Οι ιστορικές εορτές προήγαγαν, άλλωστε, την ενότητα στις οικογένειες και την κοινότητα και αποτελούσαν ευκαιρία γνωριμιών και σπίθα ζευγαρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου